Vinárstvo Miluron

Dvoch priateľov spojil dobrý nápad, šikovné ruky a chuť vytvoriť niečo výnimočné. Výsledkom je úspešné vinárstvo Miluron, ktoré sa dokázalo za dva roky dostať na výslnie. Všetky ich vína by sa dali zaradiť do kategórie bio raw-food, pretože sa v nich nenachádzajú žiadne prípravky založené na živočíšnej báze.

Portfólio vín vinárstva Miluron

Vinárstvo Miluron založili dvaja priatelia. Jeden je vyštudovaný technológ a druhý zabezpečuje chod vinárstva po prevádzkovej stránke. Začínali doma na kolene, a to doslova. Mini vzorky kvasili na balkóne v malých demižónoch. Prvotiny dopadli nad očakávanie dobre, a preto sa rozhodli, že to skúsia vo väčšom. Produkcia sa za necelé dva roky kvôli dopytu musela navýšiť o dvesto percent.

Pri výrobe vína je vždy priestor na zdokonaľovanie. Všetci veľmi dobre vieme, že víno sa dá vyrobiť z každého ovocia, ktoré obsahuje cukor. V Milurone však ostávajú verní presvedčeniu, že ovocné vína treba vyrábať iba z takých druhov, ktoré sú, podľa ich názoru na to najvhodnejšie. Zamerali sa na ovocie, ktoré je nášmu klimatickému pásmu prirodzené.

Vyrobiť však víno napríklad z brusnice alebo čučoriedky, to je iná pesnička. Pri spracovaní tohto ovocia sa čo i len najmenšie zaváhanie vo výrobe prejaví na konečnej kvalite vína. Miluron si v týchto vínach zatiaľ drží exkluzivitu, pretože na Slovensku také nikto nerobí, minimálne nie s takým prístupom a v takej kvalite.

Suroviny na výrobu ovocných vín nakupujú hlavne zo Slovenska. Kvety bazy a plody čiernych ríbezlí pochádzajú z bio produkcie z Michaloviec, čučoriedky z Oravy a Prešova. Slivky zase získavajú z Komárna či Štúrova, menej aj od našich južných susedov spoza rieky Dunaj.

Chytľavé vína – chytľavá etiketa

Etiketa ich vín nesie dominantný motív našich najväčších hôr, Tatier. Doplnená je kresbou ovocia, z ktorej je dané víno vyrobené. Cieľom bolo, aby vzbudzovalo motív kroja. Patriotizmus v tomto vinárstve povýšili na ešte vyššiu úroveň, keď pri čučoriedkach, ktoré spracovávajú, si vybrali odrodu Patriot. V Milurone sa jednoducho snažia cítiť pro slovensky, pretože veria, že naše produkty sa vyznačujú vysokou kvalitou, ktorá sa dokáže presadiť aj vo svete.

Napríklad Víno z čiernych ríbezlí si minulý rok odnieslo zlatú medailu z izraelského Terravina a tiež zo San Francisco International Wine Competition. Tento rok získalo toto víno dokonca platinovú medailu na Great American International Wine Competition. V medzinárodných vodách však zahviezdila aj ich Bazovinka, keď na Finger Lakes International Wine Competition 2019 získala zlatú medailu.

Vinárstvo Miluron sa jednoducho zameralo na výrobu exkluzívnych ovocných vín. Mali šťastie, pretože dobrý nápad, šikovné ruky a chuť vybudovať niečo výnimočné spojila tých správnych ľudí. Tradičné receptúry našich predkov, ktoré doplnili o svoje postupy, dali základ pre vznik jedinečných vín. Ich cieľom je vyrábať naozaj kvalitné ovocné moky z poctivých surovín zo Slovenska, čím chcú podporovať našich pestovateľov a hlavne uvádzať na trh lahodné produkty, ktoré dokážu vyčariť úsmev nielen na tvári, ale aj na duši.

Zdroj: Vinárstvo Miluron
Viac informácií o vinárstve nájdete na: https://miluron.sk/