Martin Pomfy – Mavín

V rodine Pomfy sa od nepamäti pestovalo hrozno a následne sa z neho dorábalo domáce víno. V roku 2001 však začali víno vyrábať profesionálne – založili rodinnú vinársku firmu.
Cieľom vinárstva Martin Pomfy – Mavín je neustále zdokonaľovanie sa a vytváranie vín zameraných na kvalitu, ktoré sú aj cenovo prístupné.

Keďže v roku 2001 sa rozhodli pracovať profesionálne, tak museli začať aj s nákupom moderných technologických zariadení. Vďaka zmodernizovaniu technológií sa kvalitatívna úroveň vín zlepšovala a nastali prvé úspechy na domácich i zahraničných konkurzoch vín.

Kapacita rodinných viníc nepostačovala a začali s nákupom hrozna z Južnoslovanskej oblasti, nakoľko tam určité odrody dosahovali vyššiu kvalitatívnu úroveň. Postupom času však pochopili, že ak chcú tvoriť tradície pre ďalšie generácie, musia mať vlastné vinice a dopestovať vlastné hrozno. V posledných rokoch začali pestovať hrozno v Malokarpatskej oblasti a Strekovskej oblasti.

V krátkej budúcnosti majú ambície s pestovaním hrozna a výrobou vína rozšíriť odrodovú skladbu hrozna v najmä v Strekovskej oblasti, lebo je predurčená na dosiahnutie vyššej kvality niektorých bielych a modrých odrôd.

V Malokarpatskej oblasti sa venujú pestovaniu tradičných Malokarpatských odrôd ako sú: Rulandské biele, Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Rizling vlašský a Frankovka modrá.

Ponuka ich vín zo Strekovskej oblasti obohacuje ich portfólio o: Devín, Rulandské šedé, Chardonnay, Tramín červený, Sauvignon, Cabernet sauvignon, Alibernet, Zweigeltrebe, Rulandské modré – Pinot Noir a Dunaj.

Vinice vo Vinosadoch prvý rok začali obrábať v ekologickom režime. Momentálne prebieha niekoľko ročná fáza, kedy im odoberajú vzorky z pôdy, z hrozna a z vína. Po asi 3 ročnom sledovaní im majú prideliť BIO certifikát, ktorý budú môcť uvádzať na vínne etikety. Pôjde o úplné vylúčenie používania herbicídu, využívanie prírodných prípravkov na hnojenie a ošetrovanie viníc. Tiež sa musí robiť podstatne viac manuálnej ľudskej práce.

Vinárstvo sa teší sa z každého úspechu doma i v zahraničí. Ich vína boli hodnotené aj Master of wine – Frank Smulders a Elisabeth Gabay, pretože ocenili a našli kvalitu v ich vínach z čoho majú veľkú radosť. Zároveň cítia aj zodpovednosť a veľkú motiváciu sa stále zdokonaľovať a zlepšovať v každom smere. Snažia sa robiť všetko preto, aby boli ich vína vyrábané s čo najmenším zásahom do prírody

Zdroj: Martin Pomfy – Mavín
Viac informácií o vinárstve nájdete na: https://www.pomfy.sk/